Plamenjača soje – Peronospora manshurica
Na lišću se s gornje strane uočavaju hlorotične pege, veličine oko 1-5 mm. Broj pega se vremenom povećava, pa može biti prekriven veći deo lista. S naličja lista u okviru pega razvija se žutosmeđa prevlaka od konidiofora i konidija. Pri jačem napadu listovi dobiju smeđu boju, suše se i otpadnu.
Na mahunama se zaraza slabije primećuje, ali putem njih gljiva dolazi do semena na čijoj se površini formira gusta naslaga micelija i oospora.
Zaraženo seme je sitnije i na njemu se vide veće ili manje pukotine. Ukoliko se ono posadi, nakon klijanja i nicanja dobijemo zaražene biljke koje zaostaju u porastu, a na prvim listovima uočavaju se svetlo zelenkaste zone.
Epidemiologija : Prezimi u semenu iz kojeg se onda razvije sistemično zaražena biljka (važniji način) ili u ostacima zaraženog lišća kao oospore. Optimalni uslovi za razvoj bolesti su temperature 20 – 22 °C i vlažno vreme. Bolest se prenosi putem zaraženog semena i biljnih ostataka. Tokom vegetacije zaraza se širi konidijama putem vetra.
Suzbijanje : Mere koje možemo upotrebiti za suzbijanje plamenjače u soji dele se na agrotehničke i hemijske.
Agrotehničke mere:
plodored u kojem soja dolazi svake 2-3 pa i 4 godine |
---|
setva zdravog semena |
duboko zaoravanje žetvenih ostataka |
otpornije sorte koje se seju na površinama sa manje vlage (rose) |
Hemijske mere se koriste najčešće na semenskom usevu. Procena za određivanje vremena suzbijanja obavlja se na osnovu pregleda parcele i to naročito za vreme vlažnog proleća i leta ( 2-3 puta u početku vegetacije , u cvetanju i pred kraj vegetacije ) . Pregled se obavlja vizuelno , a osoba koja obavlja pregled kreće se dijagonalno kroz parcelu . Prema skalama takođe određujemo potrebu za suzbijanje plamenjače . Faktori rizika koje uzimamo pri tome u obzir su :
1 klijavost semena |
---|
2 vremenske prilike |
3 vidljivi simptomi |
4 plodosmjena |
5 procena prinosa |
6 zakorovljenost i dr |
Od fungicida koristiti sredstva na bazi metalaksila i azoksistrobina.
Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić
Korišćeni materijal : “Bolesti ratarskih kultura” autor: Prof. dr. sc. Jasenka Ćosić, “Plamenjača i grinje na soji” autor: Jadranka Berić dip.inž. agr.