Pravilnik o podsticajima programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkuretnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku unapređenju kvaliteta vina i rakije

Ovim pravilnikom bliže se propisuju podsticaji programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanja standarda kvaliteta, koji obuhvataju podršku za investicije u preradu poljoprivredni proizvoda i marketing kroz podršku unapređenja kvaliteta vina i rakije, vrste, uslovi i načinostvarivanja prava na podsticaje za unapređenje kvaliteta vina i rakije, obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje i maksimalni iznos po korisniku podsticaja za unapređenje kvaliteta vina i rakije.

Pravo na podsticaje proizvođaču vina bez geografskog porekla, odnosno proizvođaču rakije bez geografske oznake porekla i podsticaje proizvođaču vina sa geografskim poreklom, odnosno proizvođaču rakije sa geografskom oznakom porekla ostvaruje se tako što, u skladu sa zakonom kojim seuređuju podsticaji i ovim pravilnikom, proizvođač vina odnosno rakije podnosi  zahtev na Obrascu 1. –Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje proizvođaču vina  odnosno rakije za unapređenje kvaliteta vina odnosno rakije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Zahtev 1 podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, i to u periodu od 1. aprila do 30. septembra tekuće kalendarske godine.

Proizvođač vina, odnosno rakije ostvaruje pravo na podsticaje iz stava 1. ovog člana podnošenjem samo jednog zahteva u toku tekuće kalendarske godine. Zahtev 1 odnosi se na različita vina, odnosno rakije, kao i na vina sa istim nazivom (trgovačkim imenom), odnosno rakije sa istim nazivom, ali različitog lota.

Pravilnik unapredjenje konkurentnosti proizvodnja vina i rakije

preuzeto sa : Uprava za agrarna plaćanja