Registracija gazdinstva

Ministarstvo poljoprivrede pokreće proces registracije sa ciljem da tačno prepozna korisnike agrarnog budžeta kako bi racionalnije sprovelo mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i uspostavilo direktan kontakt sa proizvođačima bez posrednika.

Registracija gazdinstva

Upis poljoprivrednih gazdinstava je dobrovoljan, besplatan i nije vezan za rok ali treba napomenuti da samo registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu koristiti sredstva namenjena za premije, subvencije i kreditiranje koja se isplaćuju iz budžeta Republike Srbije kao i usluge državnih savetodavnih službi čija reforma tek predstoji.

Poljoprivrednim gazdinstvom smatra se gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Poljoprivredno gazdinstvo može biti upisano u registar i kada raspolaže i sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta ali kada se na tom zemljištu obavlja stočarska, živinarska, voćarska ili vinogradarska proizvodnja odnosno uzgoj ribe, pečuraka, puževa, pčela i dr. u skladu sa uredbom.

Poljoprivrednim zemljištem se smatraju: njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, pašnjaci, livade, ribnjaci, trstenici, močvare kao i drugo zemljište, koje po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima može da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

U Registar poljoprivrednih gazdinstava upisuju se
1 fizička lica – poljoprivrednici zajedno sa članovima svog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
2 preduzeća registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje;
3 zemljoradničke zadruge;
4 preduzetnici registrovani za obavljanje poljoprivredne proizvodnje
5 naučnoistraživačke organizacije iz oblasti poljoprivrede

U Registar se upisuju nosioci poljoprivrednog gazdinstva, odnosno fizičko lice koje je vlasnik poljoprivrednog zemljišta ili poljoprivredno zemljište koristi po osnovu zakupa ili po osnovu izjave o korišćenju zemljišta bez naknade. Nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva može biti i drugi član porodičnog gazdinstva koga pisanom izjavom odredi vlasnik odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta pod uslovom da je taj član to i prihvatio, takođe pisanom izjavom a po obrascu koji je sastavni deo ovog informatora.

Nosilac odnosno član poljoprivrednog gazdinstva može biti upisan u Registar samo kao nosilac odnosno član jednog poljoprivrednog gazdinstva. Nosilac poljoprivrednog gazdinstva ne može biti osoba koja ostvaruje naknadu kod organizacije nadležne za poslove zapošljavanja.

Članovima poljoprivrednog gazdinstva smatraju se punoletni članovi istog domaćinstva koji žive i rade na poljoprivrednom gazdinstvu.

Sedište poljoprivrednog gazdinstva je u mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva bez obzira na mesto gde se nalazi poljoprivredno zemljište koje obrađuje ili koristi to poljoprivredno gazdinstvo.

Registar se vodi u Upravi za javna plaćanja koja je sastavni deo Ministarstva finansije Republike Srbije .

Popunjene obrasce i potrebna dokumenta uredno spakovana u koverat koji se nalazi u informatoru možete predati na šalteru:
Uprave za javna plaćanja

Dokumenta koja predaju fizička lica – poljoprivrednici, uz popunjene obrasce, su sledeća:
1 fotokopija lične karte nosioca poljoprivrednog gazdinstva;
2 fotokopije ličnih karata članova poljoprivrednog gazdinstva koji su upisani u obrazac br. 2;
3 fotokopiju izvoda iz katastra nepokretnosti ili fotokopiju ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili fotokopiju ugovora o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade (sve ove fotokopije moraju biti overene u sudu ili u opštini);
4 fotokopija namenskog tekućeg računa otvorenog u poslovnoj banci po sopstvenom izboru.
Dokumenta koja predaju pravna lica uz popunjene obrasce su sledeća:
1 rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika;
2 fotokopiju izvoda iz katastra nepokretnosti ili fotokopiju ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta ili fotokopiju ugovora o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade (sve ove fotokopije moraju biti overene u sudu ili u opštini);
3 informacija o broju jednog žiro računa.

Otvaranje namenskog tekućeg računa u poslovnoj banci je vrlo jednostavna i besplatna procedura. Potrebno je samo da na šalteru banke po sopstvenom izboru zahtevate da vam se za potrebe registracije poljoprivrednog gazdinstva otvori tekući račun. Kada vam banka izda karticu na kojoj se nalazi broj vašeg tekućeg računa potrebno je da karticu sa obe strane fotokopirate i priložite uz ostalu dokumentaciju koja je gore navedena. Otvaranje namenskog tekućeg računa je neophodno kako bi u buduće Ministarstvo poljoprivrede moglo direktno da uplaćuje svim svojim korisnicima premije, subvencije, regrese ili kredite koji se odobravaju. Pravna lica bez obzira na postojanje većeg broja računa kod poslovnih banaka upisuju samo jedan račun po sopstvenom izboru.

Upisom u Registar poljoprivrednom gazdinstvu se dodeljuje broj (BPG) a nadležna organizaciona jedinica Uprave za javna plaćanja formira dosije za svako poljoprivredno gazdinastvo i trajno ga čuva.

Sva poljoprivredna gazdinstva po izvršenom upisu dobijaju potvrdu a samo nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pored potvrde dobija i legitimaciju kojom dokazuju svoj identitet prema trećim licima. Legitimacija važi samo uz ličnu kartu i koristi se prilikom podnošenja zahteva za kredit ili druge namene propisane uredbom. Legitimacija prestaje da važi brisanjem nosioca poljoprivrednog gazdinstva iz Registra. U slučaju oštećenja ili gubitka legitimacije Uprava za javna plaćanja će izdati novu legitimaciju prema propisanoj proceduri.

U Registar se pored podataka koje dostavlja samo poljoprivredno gazdinstvo na priloženim obrascima vodi i evidencija o korišćenim i vraćenim kreditima, premijama, subvencijama, regresima i drugim vidovima podsticaja isplaćenih poljoprivrednom gazdinstvu.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva, odnosno poljoprivredno gazdinstvo koje podnese zahtev za upis u Registar po osnovu svojine nad poljoprivrednim zemljištem koje se u trenutku upisa nalazi kod drugog lica po osnovu ugovora o zakupu, odnosno po osnovu ugovora o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade, ne može biti upisan u Registar sa tim delom imovine, za vreme trajanja ugovora o zakupu, odnosno ugovora o davanju zemljišta na korišćenje bez naknade. Tek po isteku gore pomenutih ugovora ili raskidu ugovora koji je pravno validan može se izvršiti upis nad tim delom imovine.

Obrazci za registraciju i obnovu