Virus mozaika karfiola

Virus mozaika karfiola je široko rasprostranjen. Deluje destruktivno na razvoj karfiola, naročito u ranim zarazama kada sprečava i obrazovanje cvasti. Osim na karfilolu, domaćini su mu kupus,kelj pupčar, brokoli, keleraba i druge gajene i divlje forme kupusnjača. Virus je štetan u proizvodnji kupusa zbog nekrotičnih pega na spoljašnjem lišću koje se kasnije zarazi fakultativnim gljivama koje dovode do truleži lišća.

Oboljenje počinje sa slabo uočljivom hlorozom nerava koja se širi od osnove na druge djelove liske. Kasnije nastaje izrazito žutilo nerava i hloroza čitavih liski. Jasno žuta boja pojavljuje se duž tkiva oko nerava, i taj simptom je poznat kao prugavost nerava karfiola. Na spoljašnjim listovima kupusa pojavljuju se nekrotične pege koje se mogu naknadno zaraziti saprofitnim gljivama što dovodi do truleži listova. Na rotkvi izaziva hlorozu nerava, a na brokoliju mozaične pjege.

Epidemiologija : U prirodi se virus lako prenosi ii širim vašima na neperzistentan ili polu-perzistentan način. Poznato je da ga prenose oko 27 vaši, među kojima su najaktivnije Myzus persicae, Brevicoryne brassicae, Aphis fabae. Iz godine u godinu virus se prenosi zaraženim izvodnicama koje služe za proizvodnju sjemena. Lako se prenosi sokom zaraženih biljaka. Na taj način virus se brzo širi prilikom rasađivanja. Ne prenosi se semenom.

Suzbijanje : Jednogodišnje i dvogodišnje osetljive biljke gajiti odvojeno, kako bi se spriječio lančani tok zaraze. Redovno suzbijati vaši kako u usevu tako i u susednim osetljivim biljkama, kao i na korovskim biljkama iz familije krstašica. Uništavati korovske biljke osetljive prema virusima. Ukloniti sve biljne ostatke posle berbe. Proizvodnju izvodnica za seme organizovati u rejonima gde se ne proizvodi povrće i cveće koje je domaćin ovog virusa.

Preuzet tekst : ”Bolesti kupusnjača” (seminarski rad) autori: Dijana Stijepović, Branko Đurović, Marija Mugoša prof: Doc. dr Jelena Latinović